در این مقاله فرآیند تولید شمش قلع را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید تا در این مورد اطلاعات مفید و کاربردی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

همان طور که می‌دانید فلز قلع، یکی از اولین فلزاتی است که توسط بشر کشف شده است. امروزه از قلع در بسیاری از آلیاژها استفاده می‌شود و علاوه بر آن در صنایع مختلف نیز کاربردهای بسیار زیادی دارد. در جدول تناوبی، عنصر قلع با نماد شیمیایی  SN و عدداتمی ۵۰ در گروه ۱۴ قرار گرفته است. در مورد فراوانی آن باید بگوییم که قلع بر روی پوسته‌ی زمین، به عنوان ۴۹امین عنصر شناخته می‌شود. این فلز پرمصرف از سنگ معدنی خاص استخراج شده و به شکل‌های مختلف در می‌آید. شمش فلز قلع نوعی از آن است که در انواع مختلفی تولید می‌شود و می‌توان به شمش سرب‌دار و شمش بدون سرب اشاره کرد.

ما در این مقاله قصد داریم در رابطه با تولید شمش قلع صحبت کنیم. شمش‌ها نیز کاربردهای بسیار زیادی دارند که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از آن در سیم قلع کاری، فرمولاسیون شیمیایی و لحیم کاری، آلیاژها، مواد شیمیایی، قلع‌کشی سیم‌های مسی، آبکاری، کابل‌های ابزار دقیق و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. حال قصد داریم در این مقاله در رابطه با تولید آن از ابتدایی‌ترین مرحله، مطالب جامع و کاملی را توضیح دهیم. با ما همراه باشید تا اطلاعات خوبی را در این زمینه بدست آورید.

آشنایی با فرآیند تولید شمش قلع

همان طور که در مطالب قبلی مقاله خواندید، شمش فلز قلع کاربردهای بسیار زیادی دارد و امروزه از آن استفاده‌های بسیار زیادی می‌شود. در این بخش از مقاله قصد داریم در رابطه با تولید آن، اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین اگر می‌خواهید بدانید که فرآیند تولید آن به چه صورت است، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

برای آن که شمش تولید شود، لازم است در ابتدا فلز قلع از سنگ معدن استخراج گردد. در این بخش در رابطه با مرحله‌ی اول تولید یعنی استخراج قلع صحبت خواهیم کرد.

در مرحله‌ی اول جهت تولید شمش قلع، برای آن که سنگ معدن در دل زمین خرد شود، لازم است از تجهیزات خاصی استفاده شود. برای خرد کردن سنگ و استخراج قلع، در زیر زمین با استفاده از تجهیزاتی، سنگ خرد می‌شود. این کار به این دلیل انجام می‌شود که بتوان سنگ معدن را به روی زمین منتقل کرد. به این منظور در ابعاد قابل کنترلی، اندازه‌ی آن را کاهش می‌دهند. مواد معدنی ریزدانه به عنوان رسوبات سطحی شناخته می‌شوند که در میادین آبرفتی پربارتر و در بستر دره‌ها و رودخانه‌ها انباشته شده‌اند. برای استخراج این رسوبات لازم است یکی از روش‌های استخراج سطحی انجام شود. لازم است بدانید که توسط پمپاژ ماسه سنگ، بخش زیادی از سنگ معدن قلع استخراج می‌شود.

در بخش بعدی به ادامه‌ی مراحل تولید می‌پردازیم.

فرآیند تولید شمش

دیگر مراحل تولید شمش قلع

در این بخش از مقاله، به ادامه‌ی توضیحات مراحل تولید شمش می‌پردازیم.

بار توسط بیل یا قرقره، بیش از حد از بین می‌رود. برای آن که ماسه‌های حامل قلع شکسته و جدا شوند، از جت‌های آب فشار بالا استفاده می‌شود. سپس دوغاب گل و آب، توسط پمپ غوطه‌ور ماسه سنگ از بین می‌رود و پس از آن به جعبه‌هایی که جهت تخلیه استفاده می‌شوند، منتقل می‌شود. مواد معدنی سنگین همچون کاستیریت به سمت پایین سقوط کرده و در این میان، مواد زائدی که سبک‌تر هستند، به سمت زباله‌ها از انتهای جعبه‌ها جریان می‌یابند. به صورت دوره‌ای جریان قطع شده و کنسانتره خام برداشت می‌شود.

در مکان‌هایی که آب فراوانی وجود دارد، سیلاب در مکانی بالاتر از رسوب آبرفتی ایجاد شده و معمولا با منحرف کردن رودخانه بدست می‌آید. پس از آن بر روی آن، یک ماشین لایروبی جهت استخراج شناور می‌شود. در انتهای این ماشین‌های لایروبی، زنجیره‌های سطلی قرار گرفته است که جهت حفر کردن سنگ معدن قلع به کار می‌روند و پس از آن به واحد پردازش اولیه منتقل می‌شوند. با استفاده از روش‌های جداسازی گرانشی همچون حرکات لرزش و ضربه، بر روی سنگ معدن متمرکز شده و سپس در محلی همچون ساحل، جهت جداسازی بیش‌تر جمع می‌شود، در حالی که بر روی پشت ماشین لایروبی، مواد زائد تخلیه می‌شود.

در مراحل بعدی از تولید شمش قلع، پس از مراحل بالا، در طی فرآیندهایی قلع ذوب شده و به مرحله‌ی پالایش می‌رود. پس از آن که پالایش قلع ناخالص انجام شد، احیای مجدد قلع انجام می‌شود.

تولید قلع به شکل شمش

مراحل نهایی

همان طور که می‌دانید، فلز قلع در بیش‌تر موارد از ماده‌ی معدنی کاسیتریت بدست می‌آید که در آن تقریبا ۸۰ درصد قلع وجود دارد. در بخش‌های قبلی توضیح دادیم که قلع را بیش‌تر می‌توان در بستر رودخانه‌ها و همچنین رودخانه‌های سابق، نهشته‌های آبرفتی پیدا کرد که از فرسایش سنگ‌های معدنی که در آن فلز وجود دارد، حاصل می‌شود.

بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فلز قلع در جهان، اندونزی و چین هستند. دانستید که قلع پس از استخراج ذوب می‌شود. برای تولید شمش در دمای حداکثر ۲۵۰۰ درجه‌ی فارنهایت یا ۱۳۷۰ درجه‌ی سانتی‌گراد به همراه کربن ذوب می‌شود. دلیل این کار این است که قلع با خصلت کمتر و گاز CO2 به وجود آید. پس از آن از طریق روش‌های الکترولیتی، مایعات و جوشاندن، فلز قلع با خلوص بالا تصفیه می‌شود. پس از آن که این مراحل انجام شد، توسط فرآیندهای مختلفی، شمش تولید می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله در رابطه با تولید شمش قلع خواندید، دانستید که فلز قلع به شکل‌های مختلفی درمی‌آید و شمش قلع یکی از انواع آن می‌باشد. هدف اصلی ما در این مراحل این بوده است که فرآیند تولید شمش را به طور کامل خدمت شما عزیزان توضیح دهیم و به بالا بردن اطلاعاتتان در این زمینه کمک کنیم. در این مقاله در سه بخش مراحل تولید شمش را توضیح دادیم. در ابتدا چگونگی استخراج فلز قلع را شرح دادیم و پس از آن دانستید که برای تولید شمش قلع باید مراحلی همچون ذوب کردن، پالایش و غیره انجام شود. در بخش پایانی نیز مراحل نهایی تولید شمش را توضیح دادیم.

شمش قلع

منابع بیشتر:

www.britannica.com

www.madehow.com

www.jstor.org

www.mdpi.com

journals.plos.org

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up