در این مقاله قصد داریم مطالبی را در رابطه با کاربرد فلز قلع در صنعت در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. پیش از آن که به موضوع اصلی مقاله بپردازیم، این فلز پرکاربرد را معرفی خواهیم کرد.
این فلز یکی از اولین فلزاتی است که توسط بشر کشف شده است و امروزه کاربردهای بسیار زیادی به خصوص در صنعت دارد. به عنوان مثال فرض کنید که کنسروی از مواد غذایی را تهیه کردهاید. اگر به خوبی به قوطی این کنسرو دقت کنید، خواهید دید که یک لایهی سفید رنگ بر روی آن وجود دارد. این لایهی سفید رنگ همان فلز معروف و پرکاربرد یعنی قلع میباشد. به عنوان مثالی دیگر، دقت کنید زمانی که در ظرفهای مسی آب مینوشید، درون آن از یک لایهی نقرهای رنگ یا سفید رنگ پوشانده شده است، ممکن است تعجب کنید که با وجود خاصیتهای فراوانی که در فلز مس وجود دارد، چرا از این لایهی سفید رنگ یا به عبارت دیگر از قلع استفاده شده است.
با ما در وبلاگ سولدر شمس همراه باشید!
برای بالا بردن آگاهی شما عزیزان در این زمینه، قصد داریم در این مقاله در رابطه با کاربرد فلز قلع در صنعت صحبت کنیم. با ما همراه باشید، مطالب کامل و جامعی را در این مقاله خواهید خواند.
قلع و کاربردهای آن در صنعت
پیش از آن که کاربرد فلز قلع در صنعت را توضیح دهیم، لازم است این فلز را بشناسید. از این رو در این بخش از مقاله، این فلز پرکاربرد را به طور مختصر معرفی خواهیم کرد.
قلع یک عنصر شیمیایی میباشد که با عدد اتمی ۵۰ در طبیعت وجود دارد. این فلز چکشخوار بوده و در دماهای معمولی منعطف میباشد. از دیگر مشخصات این فلز میتوان به براق بودن، بلورین بودن و رنگ درخشان خاکستری آن اشاره کرد. از اولین ابر رساناهایی که شناخته شدند، میتوان به فلز قلع اشاره کرد. در دمایی پایینتر از ۷۲٫۳ کلوین این فلز به یک ابر رسانا تبدیل میشود.
در سخت آلیاژهای صنعتی و ترکیبات فلزی، قلع به عنوان یکی از پرمصرفترین فلزات به حساب میآید. برای تولید این فلز، آن را از دل زمین و به صورت سنگ معدن استخراج میکنند.
در بخش بعدی مقاله ویژگیهای این فلز را بیان خواهیم کرد.
آشنایی با ویژگی های فلز قلع
به دلیل ویژگیهای بسیار زیادی که این فلز دارد، از آن در بسیاری از صنایع استفاده میشود. در بخشهای بعدی به طور جامع، کاربرد فلز قلع در صنعت را بیان خواهیم کرد. در ین بخش قصد داریم ویژگیهای فلز قلع را بیان کنیم و در نهایت بخش خواهید دید که این فلز از ویژگیهای بسیار زیادی برخوردار است و از فلزهای پرمصرف به حساب میآید.
- همان طور که در عکس هم مشاهده میکنید، بلورهای قلع به رنگ نقرهای میباشند و از نظر شکل بسیار شبیه به فلز نقره بوده و هم رنگ آن میباشد.
- از ویژگیهای منحصر به فرد این فلز، میتوان به اکسید نشدن آن اشاره کرد. همچنین لازم است بدانید که این فلز به راحتی دچار خوردگی نمیشود.
- این فلز به گونهای است که بازها و اسیدهای ضعیف به راحتی بر روی آن اثر نمیگذارند.
- این فلز بسیار منعطف بوده و قابل خم شدن نیز میباشد. به دلیل داشتن همین ویژگیهاست که کاربرد فلز قلع در صنعت، زمینهی بسیار وسیع و گستردهای دارد.
- درست است که این فلز بر خلاف دیگر فلزات ضعیف و نرم است، اما فلزی است که چکشخواری بسیار خوبی دارد.
- در برابر فرسایش مقاومت بسیار بالایی داشته و فلز قلع زمانی که در معرض هوا قرار بگیرد، اکسید نخواهد شد.
- از پرمصرفترین فلزات، میتوان به قلع اشاره کرد. از این فلز در آلیاژهای صنعتی و ترکیبات فلزی بسیار زیاد استفاده میشود.
- دانههای ریز و سفید همان اکسیدهای قلع میباشند که آن را نمک قلع نیز مینامند.
آشنایی با مصارف و کاربرد فلز قلع در صنعت
در بخشهای قبلی به معرفی فلز پرکاربرد قلع پرداختیم و ویژگیهای آن را نیز بیان کردیم. دانستید که این فلز دارای ویژگیهای منحصر به فرد بسیار زیادی است و از این رو در بسیاری از صنایع از آن استفاده میشود. در این بخش از مقاله قصد داریم در رابطه با استفاده از آن در صنعت مطالبی را بیان کنیم و پس از آن به بررسی کاربردهای این فلز در صنعت خواهیم پرداخت.
یکی از مهمترین استفادههایی که از این فلز در صنعت میشود، عایق کردن فلزات دیگر میباشد. از این فلز در صنایع استفاده شده و جهت کاور کردن فلزاتی همچون روی، فولاد و سرب از آن استفاده میشود. همان طور که در بخشهای قبلی هم اشاره کردیم، از این ماده برای آلیاژهای مختلفی استفاده میشود که معروفترین آن برنز نام دارد. برنز آلیاژی میباشد که از دو فلز مس و قلع تشکیل شده استو قابلیت این را دارد که در برابر اکسیده شدن، مقاومت بالایی داشته باشد. از دیگر آلاژهای این فلز، میتوان به بابیت، فلز سفید ضد زنگ، برنز فسفردار، لحیم، پیوتر و غیره اشاره کرد.
از دیگر کاربردهای فلز قلع در صنعت میتوان به ساخت برخی از کاتالیزگرها اشاره کرد. کاتالیزور زمانی که وارد یک واکنش شیمیایی میشود، بسیار سریع عمل میکند، اما در پایان واکنش، این ماده را به صورت دست نخورده خواهید داشت. در مکانهایی که در آنها اکسیژن وجود داشته باشد، این فلز به عنوان کاتالیزور عمل میکند. در ادامه در رابطه با کاربردهای دیگر این فلز در صنعت صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با کاربرد فلز قلع در صنعت غذایی و برق و نساجی
در بخش قبلی به طور کلی استفاده از فلز پرکاربرد قلع در صنعت را توضیح دادیم. در این بخش قصد داریم توضیح دهیم که از این فلز در چه صنعتهایی استفاده میشود.
صنایع غذایی: جهت نگهداری مواد غذایی از ظروف فلزی استفاده میشود که در آنها از روکش قلع استفاده شده و به دلیل سمیت پائینی که قلع دارد، موجب میشود که در صنعت مواد غذایی استفادهی بسیار زیادی داشته باشد. همچنین در صنعت موادغذایی از پوشش کاری قطعات و همچنین کنسروسازی استفاده میشود. قلع از پرکاربردترین مواد در صنعت کنسروسازی به حساب میآید.
صنعت برق: علاوه بر کاربرد فلز قلع در صنعت مواد غذایی، میتوان به کاربرد آن در صنعت برق اشاره کرد. فلز قلع از سری فلزاتی است که دارای خاصیت لحیم کاری بسیار فوق العادهای میباشد. از همین خاصیت قلع در صنعت برق بسیار زیاد استفاده میشود.
صنعت نساجی: مهمترین نمک قلع، کلرید قلع میباشد. در صنعت چاپ روی پارچه در کارخانههای نساجی از کلرید قلع استفاده میشود. در واقع کلرید قلع به عنوان عامل خورنده و کاهنده کاربرد بسیار زیادی در این صنعت دارد. در تولید رنگهای چاپ نیز از این فلز استفاده میشود.
شیشهسازی: برای آن که شیشهی پنجره با سطحی تخت ساخته شود، در بیشتر موارد از شیشه شناور یا فرآیند Pilkington استفاده میشود. در شیشهسازی، بر روی قلع مذاب، شیشهی مذاب شناور میشود. در برابر تابلوهای شب نما، یخزدگی و مه از نمک قلع بسیار استفاده میشود.
در بخش بعد کاربردهای دیگری از این فلز را توضیح خواهیم داد.
دیگر کاربردهای فلز قلع در صنعت
در بخش قبلی در رابطه با کاربرد این فلز در صنایع غذایی، برق و نساجی توضیح دادیم. همچنین دانستید که این فلز در شیشهسازی نیز کاربرد بسیار زیادی دارد. در این بخش در رابطه با کاربردهای دیگر این فلز صحبت خواهیم کرد.
ساخت آهنرباهای ابررسانا: آلیاژ قلع_نیوبیوم به علت میدان مغناطیسی بحرانی ۲۵ (T) و دمای بحرانی بالا ۱۸ (K) برای آهنرباهای ابررسانا به صورت سیمهایی استفاده میشود و سالهاست که کاربرد تجاری پیدا کرده است. آهنرباهای ابررسانا که دارای وزنهای چند کیلوگرمی هستند، قابلیت این را دارند که الکترومغناطیسیهای چند تنی را مشابه میدانهای مغناطیسی تولید کنند.
پلاستیکسازی: در پلاستیکسازی جهت تثبیت پلاستیکهای PVC از ترکیبات آلی قلع استفاده میشود. لازم است بدانید که اگر از ترکیبات آلی قلع جهت تثبیتسازی استفاده نشود، PVCها با قرار گرفتن در معرض اکسیژن هوا، گرما و نور به سرعت فاسد خواهند شد.
لحیم کاری: از دیگر کاربردهای فلز قلع در صنعت، میتوان به لحیم کاری اشاره کرد. همان طور که میدانید فلز قلع به عنوان فلزی لحیمپذیر شناخته میشود. جهت لحیم کاری قطعههای الکترونیکی، مفتولهای باریک قلع ساخته میشوند. نام دیگر این مفتولها، سیم لحیم است. سیم لحیم از ۴۰ درصد سرب و ۶۰ درصد قلع ساخته شده است. در بسیاری از صنایع نیاز است که قطعات، لحیم کاری شوند. از این رو فلز قلع در صنایع بسیار پرکاربرد است.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم در رابطه با کاربرد فلز قلع در صنعت، مطالب کاربردی و کاملی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در ابتدا جهت آشنایی اولیهی شما عزیزان با این فلز، مطالبی را بیان کردیم و ویژگیهای این فلز را بیان کردیم و دانستید که این فلز به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که در خود دارد، سالهاست که در صنعتهای مختلف از آن استفاده میشود. پس از آن کاربرد این فلز را در صنایع غذایی، برق، نساجی و غیره توضیح دادیم و دانستید که در شیشهسازی، پلاستیکسازی، ساخت آهنرباهای ابررسانا و لحیمکاری نیز از این فلز استفادههای بسیار زیادی میشود. در نهایت امیدواریم که با مطالعهی مطالب در بخشهای مختلف این مقاله، در رابطه با کاربردهای این فلز در صنایع مختلف، اطلاعات مفیدی بدست آورده باشید.
منابع بیشتر:
آخرین دیدگاهها